Passie voor gezondheid: Erik van Veldhoven
Erik van Veldhoven, director Vaccines Launch Facility, geeft sinds eind 2016 leiding aan Janssen’s Vaccines Launch Facility in Leiden. Hij zet zich elke dag in om met zijn team op de meest optimale manier vaccins te produceren. Zo draagt hij bij aan het ultieme doel: een wereld zonder ziekte. Eind oktober was de officiële opening van de nieuwe fabriek in Leiden, voor Erik een absolute mijlpaal.
Single Use Technology
Erik, afgestudeerd als werktuigbouwkundige, startte in 2009 bij het toenmalige Crucell. Hij stond daar vervolgens 6 jaar aan het hoofd van de Engineering, Maintenance en Validatie afdeling. In deze periode introduceerde hij met zijn team nieuwe productieprocessen en ging op zoek naar mogelijkheden om deze steeds verder te optimaliseren. Die hang naar verbetering is ook in de nieuwe Vaccines Launch Facility zichtbaar. De fabriek in Leiden is in het productieproces voor 100% gebaseerd op single-use technologie. ‘Dit betekent dat het hele productieproces opgebouwd is uit single-use onderdelen, wat twee belangrijke voordelen met zich meebrengt’, zegt Erik. ‘Het eerste voordeel is flexibiliteit. We kunnen met deze opbouw veel sneller schakelen tussen verschillende productieprocessen.’ Het tweede voordeel hangt daar nauw mee samen: ‘We vermijden door het gebruiken van deze methode enorm veel arbeids- en vooral energie-intensieve schoonmaakactiviteiten.’
Op weg naar een medische doorbraak?
De launch facility is in een unieke samenwerking tussen Janssen Vaccines en Janssen Biologics. Gesitueerd op het Bioscience park in Leiden vormt de Launch facility ook echt een schakel tussen de twee. Vaccins moeten in totaal 3 fasen van klinisch onderzoek doorlopen, een proces dat algauw 12 tot 15 jaren kan duren. Momenteel werkt Janssen onder andere aan een vaccins tegen hiv, Ebola en Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV). ‘Voor het hiv-vaccin zijn we op dit moment bezig met een fase 2b studie in Zuidelijk Afrika’, vertelt Erik. ‘Tegelijkertijd investeren we met de launch facility nu al in de opschaling van de productiecapaciteit voor fase 3 onderzoek en eventuele introductie op de markt na goedkeuring door de autoriteiten.’ Erik is hoopvol dat het vaccin bescherming zal bieden tegen hiv-infectie, wat een gigantische medische doorbraak zou zijn. Erik is dan ook sterk overtuigd van het belang van vaccins: ‘Vaccins zijn een kostenbewuste en veilige manier van preventie. Ze kunnen bescherming bieden door ons natuurlijke immuunsysteem te activeren.’
"Vaccins zijn een kostenbewuste en veilige manier van preventie. Ze kunnen bescherming bieden door ons natuurlijke immuunsysteem te activeren."
Morele kompas
Ook in zijn persoonlijke leven staat gezondheid centraal. Erik en zijn gezin zijn veel bezig met sport. Een marathon lopen of deelnemen aan een triatlon is voor Erik geen probleem, het liefst in een bijzondere stad zoals Rome of Parijs. Hij start zijn werkdag het liefst met een vroeg rondje hardlopen in de ochtenddauw of pakt de fiets naar zijn werk in Leiden vanaf zijn woonplaats Rijswijk.
Bezig zijn met gezondheid, van jezelf of van anderen, ziet Erik ook terugkomen in alle lagen bij Janssen. Hij vindt het werken aan de gezondheid van mensen steeds op nummer één staan, niet enkel in de ontwikkelde westerse wereld, maar ook in ontwikkelingslanden. Omdat nieuwe vaccins ook daar een enorm verschil kunnen maken, draagt Janssen daar graag aan bij. ‘Daarom kwam Janssen ook in actie ten tijde van de Ebola crisis’, volgens Erik. ‘Om de uitbrekende crisis het hoofd te bieden werd er besloten om al onze kennis en kunde in te zetten op het versneld door ontwikkelen van ons Ebola vaccin. Het is mooi dat Janssen de middelen heeft om dit soort beslissingen te kunnen nemen en vol in te zetten op nieuwe vaccins. Ook al is er geen economisch belang, toch hebben we ons daaraan gecommitteerd. Zeker op dat soort momenten zie je dat we terug kunnen vallen op ons morele kompas; Our Credo. Dat is nu net wat het bedrijf zo uniek maakt’.
"Het morele kompas van Johnson en Johnson is wat het bedrijf zo uniek maakt."