Skip to main content

Search

De slar ett slag for ny oberoende rapportering

De slår ett slag för ny oberoende rapportering
En viktig förutsättning för att nå målen i den svenska Life Science-strategin är att kunna jämföra vår prestation med andra länder. Johnson & Johnson föreslår att regeringen ger Myndigheten för vård- och omsorgs-analys uppdraget att ta fram en neutral och producentoberoende rapport.

I slutet av 2019 lanserades Sveriges Life science-strategi med målsättningen att vi ska vara en ledande nation på området. En av förutsättningarna för att nå dit är brett samarbete mellan vård, akademi, industri och patient. Alla krafter i samhället behövs för att uppnå målet, så står det i life-science strategin. Som Sveriges största läkemedelsföretag ser Johnson & Johnson (tidigare Janssen) att man har både ett ansvar och en stor möjlighet att vara en viktig aktör för att driva utvecklingen.

Johnson & Johnson har därför tagit fram ett positionspapper Vi forskar för livet – för patienternas bästa som bidrar till att tydliggöra hur regionala och nationella beslut kan överbrygga vissa gap och leda till en ökad måluppfyllelse av delar i life science-strategin. Det gör att Positionspappret är användbart för diskussion på alla nivåer inom hälso- och sjukvården. Syftet är att tydliggöra problembilden, ge underlag för beslut samt visa hur Johnson & Johnson kan bidra till en positiv utveckling av den nationella life science-strategin. – Vi vill vara en naturlig del i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård och därför bestämde vi oss för att räcka ut handen och ta reda på hur Johnson & Johnson bäst kunde vara med och bidra. Vi har genomfört ett antal dialogmöten och enskilda samtal med ledande politiker, myndighets- och tjänstepersoner, professionsföreträdare och patientorganisationer på nationell och regional nivå. Tillsammans identifierade vi kunskapsgap och tillhörande förslag på åtgärder för att Sverige ska nå de högt uppsatta målen i strategin, säger Maria Arroyo, samhällspolitisk chef på Johnson & Johnson.

Det arbetet mynnade ut i att bolaget valt att satsa särskilt på delar ur tre av de åtta fokusområden som ingår i den svenska Life Science-strategin:

  • Jämlik tillgång till nya terapier
  • Forskning och innovation i vården
  • Omvärldsbevakning, analys och uppföljning av resultat

Bland annat ser både vi och de vi har samtalat med behovet av en ny och oberoende rapport som kartlägger hur bra Sverige är på att erbjuda nya läkemedel till patienter, säger Freddie Henriksson, chef för Market access och Governmental Affairs.

I dag finns Wait-rapporten som görs av läkemedelsföretagen europeiska branschorganisation EFPIA, men den har fått kritik från flera regioner för att ge en missvisande bild och för att vara framtagen av läkemedelsbranschen själva. – Vi vill att regeringen ger Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, som redan ställt sig positiva, uppdraget att genomföra en neutral och producentoberoende rapport om tid till marknad och tillgång till nya läkemedel i Sverige. Att vi får en rapport som alla kan ställa sig bakom är en nyckel för att bättre omvärldsbevaka, analysera och följa upp på resultaten, helt i linje med den svenska strategin, avslutar Freddie.