Skip to main content

Căutare

Aproape 20% dintre bărbații români consideră că și femeile pot avea prostată

Aproape 20% dintre bărbații români consideră că și femeile pot avea prostată

Un studiu recent arată că deși 9 din 10 bărbați știu ce este prostata, doar un sfert dintre ei știu cum se stabilește un diagnostic de cancer de prostată.[i]

1 din 8 bărbați va dezvolta, la un moment dat în cursul vieții, cancer de prostată.[ii]

 

 

București, 9 noiembrie 2022 – Conform celor mai recente date Globocan[iii], în România, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă pentru bărbați și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice. În timp ce statisticile internaționale arată că, în medie, 1 din 8 bărbați va dezvolta la un moment dat în cursul vieții, cancer la prostată, un studiu recent și-a propus să afle răspunsul la întrebarea: oare cât știu bărbații români despre propria prostată și cum se poate preveni o incidență atât de ridicată?

Riscul dezvoltării acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă, el afectând cu precădere bărbații de peste 50 de ani. De asemenea un alt factor important de risc este cel familial – dacă există istoric de diagnostic cu această boală în familie, șansele de a dezvolta cancerul de prostată sunt mai ridicate. Însă cel mai important pericol este faptul că adesea, în fază încipientă, cancerul de prostată nu prezintă deloc simptome. De aceea, includerea testului PSA, antigenul specific prostatic, în analizele de sânge anuale, poate prezenta un beneficiu vital în depistarea și acționarea timpurie asupra bolii.

Această simplă analiză de sânge este recomandată să fie efectuată anual de către bărbații de peste 40-45 de ani dacă au istoric medical sau familial, sau, oricum, peste 50 de ani. Metodă standard în screeningul cancerului de prostată, testul PSA rămâne cea mai importantă analiză în obținerea unui diagnostic timpuriu și trecerea la acțiune rapidă. Efectuat în cadrul setului anual de analize, cu recomandarea medicului de familie, testul PSA este gratuit și extrem de simplu de făcut.”, explică Dr. Cristian Benza, Medical Affairs Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România.

Studiul efectuat recent pe un eșantion de 788 de bărbați români ne arată că deși 9 din 10 bărbați români declară că știu ce este prostata, doar 80,25% dintre ei știu sigur că femeile nu au prostată. Conform aceluiași studiu, 74,68% dintre bărbații români nu știu cum se stabilește diagnosticul cancerului de prostată, iar 73% dintre ei nu știu ce este testul PSA. Această lipsă de informație despre metodele de testare contribuie la ratele reduse ale testării în România: 7 din 10 respondenți nu și-au făcut niciodată testul de PSA. Aproximativ jumătate dintre respondenți știu cum arată prostata (42.53%) și care este funcția principală a acesteia (51.39%). Totuși, nu toate concluziile studiului sunt alarmante: 69,87%  dintre respondenți consideră testul PSA un indicator de precizie în determinarea cancerului de prostată și 72,91% sunt de părere că acest test ar trebui făcut o dată pe an de către bărbații de peste 45 de ani. 75.95% dintre respondenți cunosc faptul că medicul urolog este cel care diagnostichează un posibil cancer de prostată.

Campania ”Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte  un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.

În 2020, 8055 de noi cazuri de cancer de prostată au fost diagnosticate în rândul bărbaților din România. Mai multe detalii despre prostată și cancerul de prostată se pot găsi aici.

 

Despre Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson

În cadrul Janssen, lucrăm pentru a crea un viitor în care afecţiunile sunt de domeniul trecutului. Noi suntem Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson şi ne concentrăm activitatea pentru a transforma această perspectivă în realitate pentru pacienţii din întreaga lume. Luptăm împotriva bolilor prin ştiinţă, îmbunătăţim accesul prin mecanisme inovatoare şi vindecăm lipsa de speranţă prin pasiune. Activitatea noastră este dedicată acelor domenii medicale în care putem face cea mai mare diferenţă: oncologie, neuroştiinţe, imunologie, boli infecţioase şi vaccinuri, boli cardiovasculare şi de metabolism şi hipertensiune pulmonară.

 

 


[i] Studiu realizat în perioada august-septembrie 2021 pe un eșantion reprezentativ de 788 de bărbați cu vârsta peste 35 de ani, din România