Reumatische aandoeningen
Reumatische aandoeningen
Mensen die leven met een immuungemedieerde ziekte hebben daar hun hele leven last van. Deze aandoeningen laten het lichaam letterlijk tegen zichzelf vechten, wat een leven met pijn en ander ongemak tot gevolg kan hebben. Hoewel de huidige behandelingen al een groot verschil hebben gemaakt in het leven van veel mensen, blijft er een grote behoefte aan geneesmiddelen die beter, sneller en langer werken. Vanuit ons expertisegebied immunologie blijven we daarom werken aan innovatieve geneesmiddelen tegen immuungemedieerde aandoeningen zoals psoriasis, reuma, en inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel diseases: IBD).
Reumatische aandoeningen
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 acute en chronische aandoeningen.1 Door het niet goed functioneren van het immuunsysteem ontstaan bij deze aandoeningen problemen in gewrichten, spieren, pezen en/of botten. Een vorm van reuma is artritis psoriatica: bij deze vorm van reuma raken de gewrichten van psoriasispatiënten ontstoken, doordat het eigen immuunsysteem deze aanvalt. Het gevolg hiervan is dat mensen met artritis psoriatica vaak last hebben van pijn, vermoeidheid en zwellingen aan de gewrichten en peesaanhechtingen. Daarnaast gaat de aandoening vaak gepaard met ochtendstijfheid die soms wel 2 à 3 uur kan duren.3 Al deze klachten zorgen ervoor dat de beweeglijkheid en kracht verminderd. Hierdoor worden mensen met artritis psoriatica vaak beperkt in hun dagelijkse bezigheden.
In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen1 met een reumatische aandoening, waarvan bijna 260.000 met reumatoïde artritis.2 Elke dag komen er 700 mensen met reuma bij: dit zijn mensen van alle leeftijden, soms ook kinderen.1 Ook artritis psoriatica komt frequent voor: naar schatting zijn er zo’n 102.000 mensen met deze aandoening in Nederland5. Meestal komt deze aandoening voor bij mensen tussen een leeftijd van 20 en 40 jaar, maar de aandoening kan zich ook op een latere leeftijd ontwikkelen4. Daarbij is het verloop van de aandoening voor iedereen anders. Sommige patiënten ervaren minimale gewrichtsproblemen waar andere patiënten ernstig beperkt worden in hun bewegingen. Momenteel is er geen geneesmiddel beschikbaar dat de aandoening kan genezen. Daarom zetten we ons bij Janssen in om nieuwe therapieën te ontwikkelen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leven van mensen met reumatische aandoeningen zoals artritis psoriatica.
De strijd tegen reumatische aandoeningen
Mensen met een reumatische aandoening kampen dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid. Het moeilijk, of niet langdurig kunnen bewegen heeft grote invloed op allerlei dagelijkse activiteiten. Bij Janssen zetten we ons daarom al meer dan 20 jaar in voor het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen tegen verschillende reumatische aandoeningen. We hebben al grote stappen gezet, maar we gaan door om ons uiteindelijke doel te bereiken: reumatische aandoeningen niet alleen behandelen, maar helemaal genezen.
De inzet van Janssen op het gebied van reuma gaat verder dan het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. We werken samen met patiëntenorganisaties om reuma beter te leren begrijpen vanuit het perspectief van de patiënt.
Meer informatie over Janssen
Lees meer over onze activiteit op het gebied van immunologie, zoals bijvoorbeeld psoriasis en IBD, en over onze andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over de activiteiten van Janssen in Nederland en hoe werken bij Janssen eruitziet. Volg ons ook via social media op Twitter, Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.
2 https://reumanet.be/wat-reuma
3 https://www.psoriasis-vl.be/algemene-info
4 Reumatoïde artritis: Cijfers & Context: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/reumato%C3%AFde-artritis-ra/cijfers-context/huidige-situatie#node-prevalentie-reumato%C3%AF-de-artritis-huisartsenpraktijk
5 https://nvdv.nl/storage/app/media/de-behandeling-en-diagnose-van-artritis-psoriaticia-een-samewerking-tussen-de-reumatoloog-en-de-dermatoloog-nfl-conijn-ntvdv-2017-01.pdf
EM-43422 – 05-okt-2020