Skip to main content

Search

Ontmoet Erik Holl, de nieuwe Managing Director van Janssen Nederland

Ontmoet Erik Holl, de nieuwe Managing Director van Janssen Nederland

Op zijn derde werkdag als nieuwe Managing Director (MD) van Janssen Nederland vertelt Erik gepassioneerd over zijn nieuwe rol, zijn eerdere werkervaring en wat hem drijft. Nadat hij gedurende enkele jaren zijn stempel heeft gedrukt in internationale rollen, kan hij zijn energie nu kwijt in het verder bouwen aan de toekomst van de commerciële organisatie van Janssen in Nederland.

Nieuwe rol, nieuwe focus

De afgelopen jaren opereerde Janssen met succes als Benelux organisatie, met één directie. Door de recente verandering naar een meer landgerichte aanpak, staat Erik nu aan het roer van de Nederlandse organisatie. Erik legt uit waarom deze verandering zo belangrijk is: “Ons doel als farmaceutisch bedrijf is om medicijnen of therapieën te maken die echt een meerwaarde bieden voor patiënten, artsen en uiteindelijk voor het hele zorgsysteem. Om dit doel te bereiken, wordt het steeds belangrijker om onze aanpak aan te passen aan de manier waarop het Nederlandse zorgsysteem werkt. En ook al zijn we buren, er zijn best wel grote verschillen tussen België en Nederland op dat vlak. Om Nederlandse patiënten te bereiken met onze behandelingen, moet je precies weten wat behandelaars en beleidsmakers in Nederland nodig hebben aan data, inzichten en informatie om de waarde van medicijnen en therapieën te kunnen waarderen. We willen daarom een nog actievere rol binnen het Nederlandse zorgsysteem oppakken. Dat biedt ons de kans om beter in te spelen op de behoeften van de patiënten in Nederland.”

Dit is dan ook precies waar Erik zich de komende jaren als MD op zal focussen; in zijn rol is hij verantwoordelijk voor het deel van Janssen Nederland dat zich erop richt om de medicijnen die ontwikkeld worden, zo snel en veilig mogelijk bij die patiënten die er het meeste nood aan hebben, te laten terechtkomen. Hoe dat er in de praktijk uitziet volgens Erik? “Vooral heel veel samenwerking met behandelaars, beleidsmakers, patiëntenverenigingen en verzekeraars met het belang van het verbeteren van uitkomsten voor Nederlandse patienten als hoogste prioriteit”.

Thuiskomen

Anderhalf jaar geleden vertrok Erik, omwille van zijn functie bij Janssen’s globale organisatie, met zijn gezin naar de Verenigde Staten. Daarvoor had hij nog een Europese rol als hoofd Oncologie in Duitsland. Om nu weer voor Janssen in Nederland te werken voelt toch wel een beetje als thuiskomen. Om in balans te blijven zoekt Erik ontspanning in sport en zijn gezin. “Zodra ik thuiskom kan ik mijn energie goed kwijt in sport. Ik houd van hardlopen, fietsen en tennis en ben graag buiten. Daarnaast breng ik uiteraard graag tijd door met mijn gezin; met mijn echtgenote Yvette, onze twee kinderen Britte en Pieter en labrador Freddie. Tot voor kort deden we dat in Princeton (VS) en nu weer in Vught.”

De focus van Erik’s werk is met zijn terugkomst naar Nederland ook weer veranderd, maar zijn internationale ervaringen zitten hem hierbij allesbehalve in de weg. “Eén van de grote voordelen van een internationale carrière binnen onze organisatie is dat je heel dicht bij onderzoek en ontwikkeling zit. Daar heb ik veel geleerd over wat er nodig is om een nieuwe behandeling te ontwikkelen, hoe onderzoek met patiënten werkt en hoe je internationale samenwerking bewerkstelligt. Daarnaast kan mijn brede internationale netwerk ons in Nederland helpen, bijvoorbeeld door samenwerking verder uit te kunnen bouwen. Tot slot heb ik veel kunnen opsteken over de gezondheidssystemen van verschillende landen en hoe die zich tot elkaar verhouden. Zo zie je ook zaken die andere landen misschien beter georganiseerd hebben dan dat Nederland dat heeft, bijvoorbeeld op het gebied van toegang tot medicijnen. Deze lessen en inspiratie neem ik absoluut mee in mijn werk voor Janssen Nederland.”

De toekomst van de Nederlandse zorg

Net als op veel plekken in de wereld, staat de zorg in Nederland voor een aantal flinke uitdagingen. De zorgvraag neemt toe door een groeiende, vergrijzende bevolking. We kunnen veel meer mensen met veel meer verschillende aandoeningen helpen dan vroeger, en tegelijkertijd staat het zorgsysteem door oplopende personeelstekorten en zorgkosten onder druk. Van deze uitdagingen is ook Erik zich maar al te bewust. Toch is hij overwegend positief: “Ik denk dat Nederland een ongelooflijk goede gezondheidszorg heeft. Het niveau van onze zorgprofessionals, van verpleegkundigen tot artsen of apothekers en het niveau van opleidingen en expertise is ongelooflijk hoog. Daar mogen we trots op zijn.”

Maar natuurlijk ziet hij ook de uitdagingen. Een systeem zoals “de sluis”, bedoeld om de uitgaven aan geneesmiddelen beheersbaar te houden, heeft wat Erik betreft een bijwerking die nadelig is voor patiënten. De tijd die nodig is om innovatieve medicijnen beschikbaar te maken voor patiënten is in Nederland door de sluisprocedure lang, in vergelijking met andere landen. “Ik ben een groot voorstander om als land kritisch te kijken naar welke innovaties we wel en niet toelaten. Dat hangt bijvoorbeeld af van de meerwaarde voor patiënten, of er alternatieve behandelingen zijn en natuurlijk de prijs. Helaas duurt deze afweging in de Nederlandse praktijk vaak erg lang; de tijd tussen toelating door het Europese Geneesmiddelen Agentschap en het moment dat patiënten toegang hebben, kan oplopen tot meer dan 2 jaar, doordat medicijnen soms tot wel 600 dagen in “de sluis” zitten. Veel patiënten, die bijvoorbeeld te maken hebben met de gevolgen van kanker, hebben deze tijd spijtig genoeg niet. Het verkorten van deze wachttijd is één van de uitdagingen waar ik me in mijn nieuwe rol voor wil inzetten.”

De lange sluisprocedure heeft overigens niet alleen gevolgen voor patiënten, maar ook voor bedrijven. De macro-economische en geopolitieke omstandigheden in de wereld zijn momenteel onzeker, ook in Nederland. Inflatie, dreigende recessie en aanvullende overheidsmaatregelen om kosten in de gezondheidszorg te beheersen hebben een grote impact op ons bedrijf. Erik legt uit: “Als de Nederlandse politiek de Biotech- en Farmaceutische sector als prioriteit identificeert om groei aan te jagen, is het belangrijk ook het vestigingsklimaat en de mogelijkheid onze medicijnen sneller voor de juiste Nederlandse patiënten beschikbaar te maken, te waarborgen. Daar liggen zeker kansen om het beter te doen!”

Samen op weg naar patiëntgerichte groei

Naast de vestiging in Breda, waar Erik de leiding op zich neemt, heeft Janssen ook nog de onderzoeks- en productiefaciliteiten in zijn geboortestad Leiden. Janssen is daarmee in Nederland één van de grootste werkgevers en investeerders op het gebied van life sciences & health. “Door deze positie voelen we ons verantwoordelijk om in Nederland innovatie en samenwerking in de zorg verder te brengen. Met vestigingen over de hele wereld kan Janssen voor de Nederlandse sector bovendien een belangrijke schakel zijn naar internationale samenwerkingen. Ik ben er trots op dat we met ons sterke, uitgebreide netwerk heel veel patiënten kunnen bereiken.” En dit netwerk is een essentieel ingrediënt voor het doel dat Erik voor ogen heeft. “Mijn belangrijkste doel in het aankomende jaar is om samen in te zetten op patiëntgerichte groei. Hier hebben we ons netwerk keihard bij nodig. De combinatie van de samenwerking binnen ons netwerk en de focus op Nederland geeft mij het vertrouwen dat Janssen de komende jaren nog meer patiënten kan laten profiteren van onze innovatieve geneesmiddelen.”

 

©Janssen-Cilag – EM-126056 – Approval date: 03-2023