IBD en seksualiteit
Mensen met IBD (inflammatory bowel disease) ervaren de impact van hun ziekte op allerlei manieren. Veel patiënten krijgen bijvoorbeeld te maken met veranderingen in hun seksualiteit, zowel door fysieke als door mentale oorzaken. Om hen te helpen hiermee om te gaan, ontwikkelden we de brochure “Veranderende intimiteit en seksualiteit bij IBD”.
Wat is IBD?
IBD is een verzamelnaam voor chronische ontstekingsziekten van de darm. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het zijn immuungemedieerde ziekten. Dit wil zeggen dat de ontstekingen in het maag-darmkanaal ontstaan als gevolg van een ontregeld immuunsysteem. Hoewel de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa veel overeenkomsten hebben, verschillen ze wel degelijk: de locatie van de ontstekingen is bijvoorbeeld verschillend. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen binnen het hele spijsverteringskanaal voorkomen terwijl bij colitis ulcerosa de ontstekingen vrijwel uitsluitend in de dikke darm voorkomen.
IBD tussen de lakens
In Nederland lijden circa 89.000 mensen aan IBD.1 Jaarlijks komen er meer dan 300 jonge mensen met IBD bij en dat aantal stijgt.2 Aan deze mensen is op het eerste gezicht niet te zien dat ze ziek zijn, maar ze krijgen iedere dag te maken met symptomen als buikpijn, diarree, gewichtsverlies, koorts en extreme vermoeidheid. De ziekte heeft daardoor impact op allerlei momenten in hun leven, dus ook op momenten ‘tussen de lakens’.
Veel mensen met IBD ervaren veranderingen in hun seksualiteit. Dit kan zowel fysieke als mentale oorzaken hebben en vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Veel patiënten ervaren bijvoorbeeld angst voor de ziekte zelf of de mogelijke gevolgen ervan en staan daarom soms minder open voor seks. Door de veranderingen in het lichaam worden sommige patiënten onzeker en fysieke problemen zoals extreme vermoeidheid en gewrichtspijn kunnen directe invloed hebben op de seksuele beleving.
Omgaan met veranderende seksualiteit
Om patiënten te helpen om te gaan met veranderingen in hun seksleven hebben we de brochure “Veranderende intimiteit en seksualiteit bij IBD” ontwikkeld. Hierin vinden zij onder andere tips over hoe dit onderwerp te bespreken met hun partner. Hoewel dit niet altijd gemakkelijk is, is het belangrijk om zo open en eerlijk mogelijk te praten over de veranderingen. Als jij je zorgen maakt over je seksualiteit, kun je ook altijd hulp van artsen (bijv. huisarts of MDL-arts) of verpleegkundigen vragen. Patiëntenverenigingen zoals Crohn & Colitis NL en de Stoma Vereniging, hebben ook nuttige informatie.
De inzet van Janssen
Janssen ondersteunt IBD-patiënten allereerst door het doen van onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve therapieën om IBD de baas te worden. Daarnaast richten wij ons ook op de problemen die IBD-patiënten ervaren en bovengenoemde brochure is daar een voorbeeld van. Bij Janssen blijven wij ons inzetten, net zolang totdat IBD is opgekrast! Help je mee om IBD onder de aandacht te brengen? Praat mee op onze social media kanalen en maak daarbij gebruik van #IBDOpgekrast!
1 https://www.rijnstate.nl/expertisecentra/behandeling-van-crohn-en-colitis/crohn-en-colitis-ulcerosa/
2 https://www.crohn-colitis.nl/ibd/
EM-41197 – 08-sep-2020