Depressieve aandoeningen
Stemmingsstoornissen
Bijna de helft (48%) van de mensen in Nederland heeft ooit in hun leven één of meer psychische aandoeningen gehad.1 Die psychische aandoeningen hebben grote gevolgen voor patiënten en hun naaste omgeving. Onze missie is om de last, beperkingen en schade veroorzaakt door zulke ernstige aandoeningen te verminderen. Wij willen niet alleen diagnoses stellen en behandelen, maar zetten ook met name in op preventie.
Depressie
Depressie is de psychische aandoening die het meeste mensen treft en een veelvoorkomend probleem. In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen te maken met een depressie. Bij vrouwen komt het zelfs twee keer vaker voor dan bij mannen, vooral tussen de 18 en 34 jaar.1,2 Depressie staat in de top vijf van meest belastende aandoeningen en heeft een grote impact op de persoon die aan de ziekte lijdt, de samenleving en het gezondheidszorgsysteem.2 Veel personen met een depressie krijgen te maken met zelfmoordgedachten. Ook in Nederland komt dit vaak voor. In 2023 leidde dit bij 1885 mensen tot zelfdoding.3
Denk je aan zelfdoding? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Depressieve stoornissen zijn complex en verdienen daarom deskundige begeleiding van zorgprofessionals, waarbij psychotherapie en een behandeling met geneesmiddelen (antidepressiva) mogelijk zijn en eventueel gecombineerd kunnen worden.4 Ongeveer twee derde van de patiënten herstelt al dan niet spontaan van depressie.5 Voor een derde van de patiënten verloopt het herstelproces moeizamer en slaat de behandeling niet aan. Dat noemen wij een moeilijk behandelbare depressie.6 Om ook die mensen op weg te kunnen helpen naar herstel, blijven we zoeken naar nieuwe behandelmogelijkheden.
Samen tegen depressie
Bijdragen aan betere behandelalternatieven is onze missie, dat doen we door innovatieve antidepressiva te ontwikkelen. We werken nauw samen met zorgprofessionals en onderzoekers om wetenschappelijke kennis goed te benutten. Op die manier kunnen we als partner een waardevolle bijdrage leveren aan de wereldwijde geestelijke gezondheidszorg.
Maar ook samenwerking met patiënten en hun naasten is voor ons van groot belang. Zij kennen de gevolgen van psychische aandoeningen immers het beste. Door samen te werken, leren wij depressie beter begrijpen en kunnen we beter inspelen op hun behoeften. Daarom hechten we veel waarde aan het advies van patiënten in de patiënten adviesraad. Deze raad komt driemaal per jaar bijeen en bespreekt verschillende gezondheidsthema's, waaronder depressie. Bovendien nodigen we regelmatig patiënten uit als spreker tijdens onze nascholingen voor zorgprofessionals, zodat zij hun verhaal kunnen delen met een breder publiek.
Om depressie bespreekbaar te maken en het taboe op psychische klachten te doorbreken, lanceerden we de podcast Breindialoog. In deze podcast gaan zorginnovator Bob Krijnen en psychiater Paul Seerden in gesprek met experts op het gebied van depressie en zetten zo het thema op de kaart. Benieuwd geworden? Luister dan via Spotify.
Wij nemen ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door andere initiatieven te steunen om depressieve stoornissen bespreekbaar te maken. Zo steunen wij de stichting Open Mind bij het ontwikkelen van de tentoonstelling "OPEN over depressiviteit", met een bijbehorende podcast. In deze podcast geeft men enkele jongeren een platform om hun persoonlijke verhalen te delen en inzichten te bieden over hoe zij omgaan met depressie. Luister hier naar deze podcast.
Meer informatie over Johnson & Johnson in Nederland
Lees meer over onze activiteiten en andere expertisegebieden. Je kan ook meer te weten komen over onze activiteiten in Nederland en hoe werken bij ons eruitziet. Volg ons op sociale media X, Facebook, LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen.
Dringend behoefte aan een gesprek? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
©Janssen-Cilag B.V., a Johnson & Johnson company – EM-154883 – Approval date: 04-2024
1 Ten Have, M., Tuithof, M., van Dorsselaer, S., Schouten, F., Luik, A. I., & de Graaf, R. (2023). World psychiatry: 22(2), 275–285. Prevalence and trends of common mental disorders from 2007-2009 to 2019-2022: results from the Netherlands Mental Health Survey and Incidence Studies (NEMESIS).
2 Zicht op depressie: de aandoening, preventie en zorg. Trimbos instituut, 2017. https://www.trimbos.nl/docs/af1569-zicht-op-depressie-de-aandoening-preventie-en-zorg.pdf
3 Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). 2023: https://www.113.nl/sites/default/files/113/113%20in%20media/113_CANS%202023.pdf
4 Multidisciplinaire richtlijn Depressie, Autorisatieversie, februari 2024. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/depressie/combinatiebehandeling_bij_depressie.html
5 Rush, A. J., et al. (2006). The American journal of psychiatry, 163(11), 1905–1917. Acute and longer-term outcomes in depressed outpatients requiring one or several treatment steps: a STAR*D report. https://doi.org/10.1176/ajp.2006.163.11.1905
6 McAllister-Williams, et al., Journal of Affective Disorders, 2020; 267: 264-282. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032719321925?via%3Dihub