Skip to main content

Search

Global Goals: Gendergelijkheid

Mar 08, 2016
Araz Raoof
Araz Raoof
PhD, MBA Scientific Affairs and Analysis

De privésector kan en moet een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van emancipatie en het toekennen van leidinggevende functies aan vrouwen.

Araz Raoof

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag draag ik met deze blogpost bij aan onze reeks Global Goals. Ik heb goede hoop dat er al een afzonderlijk doel aan gendergelijkheid is gewijd. We weten namelijk dat zonder gelijkheid van mannen en vrouwen en een volwaardige rol voor vrouwen in de maatschappij, de economie en politiek, we niet zullen komen tot de betere wereld waar we allemaal op hopen. Als vrouw in STEM en het management, prijs ik mezelf gelukkig om een van de verhoudingsgewijs weinigen te zijn. Ik ben opgegroeid in een familie van sterke, volhardende en vastberaden vrouwen. Mijn tante was de eerste vrouw die als ingenieur afstudeerde in Irak, het land waar in de jaren 30 vrouwen al een actieve rol speelden in het beroepsleven en hoger onderwijs voor vrouwen zeer naar waarde werd geschat. Vandaag zien we overal ter wereld tal van sterke vrouwen die de weg tonen, leiden, helpen en druk uitoefenen, maar die al te vaak onzichtbaar blijven. Onze toekomst heeft hun stemmen en visie nodig. Om de wereldproblemen aan te pakken, moeten we over zo veel mogelijk talent beschikken. De helft van de mensheid uitsluiten kan niet anders dan een enorme kost betekenen, ook op economisch vlak. Zonder de stemmen van de vrouwen zouden sommige extreem belangrijke kwesties misschien zelfs nooit worden besproken.

Als we even inzoomen op vrouwen in de wetenschap, zien we uiteraard dat ze belangrijke bijdragen hebben geleverd aan onderzoek en innovatie. Toch blijft hun potentieel nog grotendeels onbenut. Vandaag zijn slechts 28% van alle onderzoekers ter wereld vrouwen1. Vrouwen zijn ook nog steeds ondervertegenwoordigd in onderzoek & ontwikkeling in iedere regio wereldwijd. In West-Europa en Noord-Amerika is de situatie iets beter, maar ook daar is minder dan een op drie wetenschappelijke onderzoekers een vrouw.

Door de bijdragen van vrouwen aan de wetenschap te erkennen en hun de plaats op het wereldtoneel te geven die hun toekomt, zouden we al concrete stappen in de richting van verandering kunnen zetten. Het ‘For Women in Science’-programma van L’Oréal en UNESCO bijvoorbeeld heeft opmerkelijke onderzoeksters van over de hele wereld geïdentificeerd, gesponsord en zichtbaar gemaakt. Dit is zonder twijfel een waardevol initiatief dat verdient om door anderen te worden nagedaan en geëvenaard. De privésector kan een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van emancipatie en het toekennen van leidinggevende functies aan vrouwen. Door vrouwen zichtbaarder te maken in de wetenschap zullen hun perspectieven in andere sectoren er ongetwijfeld ook op vooruitgaan.

Wij, als bedrijven en individuen, kunnen het vrouwen mogelijk maken om als leiders en innovators actief te zijn bij het aanpakken van wereldproblemen en hen ondersteunen bij het realiseren van hun dromen en verlangens in zowel werk- als privéleven.

Araz Raoof is momenteel hoofd van Scientific Affairs and Analysis bij Janssen Research & Development in België. Hiervoor was ze Vice President Global Functional Head van Community of Research Excellence & Advanced Technology (C.R.E.A.Te / Discovery Sciences) bij Janssen Research & Development, eveneens in België. Araz behaalde haar doctoraat in farmaceutische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven, België, en heeft daarnaast ook een International Executive MBA van de Michael Smurfit Graduate School of Business, University College Dublin, Ierland. Ze is voormalig Vice President EU Head C.R.E.A.Te en was daarvoor Senior Director of Global Preclinical Development, Tibotec, België. Ze stond ook aan het hoofd van In Vivo Pharmacology, bij Elan Corporation, Ierland. Araz is de auteur en uitvinder van meer dan 70 publicaties en patenten en lid van tal van wetenschappelijke instanties.

1Instituut voor Statistiek van Unesco