Geothermie: ecologische innovatie
Geothermie: ecologische innovatie
Warmtenet en diepe geothermie met steun van:
Janssen kiest voluit voor een gezonde én duurzame toekomst. We willen niet alleen bijdragen aan een betere samenleving door innovatieve geneesmiddelen, ook de toekomst van onze planeet en de volgende generaties ligt ons nauw aan het hart.
100% Duurzame energie
Het is onze doelstelling om CO2 neutraal te zijn voor al onze eigen activiteiten tegen 2030. Om dit te realiseren investeerde Janssen onder andere in diepe geothermie.
Het principe van geothermie of aardwarmte, is zeer eenvoudig: warm water van 85°C wordt opgepompt uit een grondwaterlaag 2,4 km onder de grond, via een warmtewisselaar wordt de warmte eruit gehaald en vervolgens via een warmtenet (een buizenstelsel van 3,5 km lang) verdeeld over de site in Beerse. Zo kunnen we gebouwen en productieprocessen voorzien van de noodzakelijke warmte. Nadien gaat het afgekoelde water terug in dezelfde grondwaterlaag waar het opnieuw kan opwarmen door de warmte die van nature aanwezig is in de aarde. Dit maakt van diepe geothermie een duurzame en onuitputtelijke energiebron.
Pionierswerk
In oktober 2022 hebben we de eerste warmte kunnen genereren via diepe geothermie. Janssen is de eerste industriële speler in België die diepe geothermie op deze schaal toepast voor eigen energiebehoefte. Met geothermie als warmtebron kunnen we de CO2-uitstoot van onze activiteiten in België met 30% verminderen en de transitie naar duurzame energie in Vlaanderen mee ondersteunen en versnellen.
Een logische stap in onze duurzaamheidsstrategie
Samen met onze partners investeren we in de gezondheid van onze planeet en de mensen die er wonen. Diepe geothermie is hier een voorbeeld van, en bovendien een logische stap in onze overkoepelende duurzaamheidsstrategie
Het Janssen geothermieproject is tot stand gekomen mede dankzij de financiële steun vanuit Vlaanderen (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen ) en vanuit de Europese Unie (1,5 miljoen € van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EFRO Vlaanderen).
EM-23273