Duurzame innovatie en innovatieve duurzaamheid: het Janssen warmtenet van de 4e generatie
Duurzaamheid zit in het DNA van Janssen. We willen niet alleen bijdragen aan een betere samenleving door baanbrekende geneesmiddelen te ontwikkelen, maar ook door zorg te dragen voor onze planeet. We kiezen dan ook resoluut voor groene energie en investeren in een slim warmtenet van de vierde generatie op onze site in Beerse. Dergelijk warmtenet op industriële schaal is een primeur voor Vlaanderen. De start van de werkzaamheden werd feestelijk ingeluid in bijzijn van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Stef Heylen, Managing Director van Janssen Pharmaceutica.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is het best te vergelijken met centrale verwarming in een woning, maar dan op het niveau van een dorp, een wijk, of een bedrijfssite zoals Janssen. Op één locatie wordt warm water geproduceerd dat, via een netwerk van (ondergrondse) buizen, tot bij de verbruikers wordt gebracht. Omdat de warmte van een warmtenet grootschalig én centraal wordt geproduceerd, is dit efficiënter en dus energiebesparend.
Een warmtenet van de 4e generatie is het meest geavanceerd en maakt intelligent gebruik van duurzame energiebronnen, water op lagere temperaturen en geïsoleerde leidingen. Dankzij het aanwenden van water op lagere temperaturen kunnen ook restwarmte en hernieuwbare warmte optimaal benut worden. Door een intelligent ontwerp en sturing van het gehele systeem wordt zoveel mogelijk energie uit het verwarmingswater gehaald.
Hoe ziet het innovatieve warmtenet van Janssen eruit?
Het warmtenet heeft verschillende warmtebronnen en verschillende gebruikers. Sommige van die gebruikers zijn tegelijk ook een bron van warmte. De belangrijkste warmtebron wordt de geothermische centrale, waar diepe aardwarmte wordt ingezet om warm water te produceren, aangevuld met installaties op gas voor back-upcapaciteit. Water op hoge temperatuur wordt gebruikt voor processen, wasmachines en de reiniging van apparatuur. Water op lage temperatuur voor de verwarming van cleanrooms en labo’s.
"Dankzij een combinatie van het warmtenet en binnenkort het gebruik van aardwarmte kan Janssen jaarlijks 15.900 ton CO2 besparen."
Stef Heylen
Managing Director
Klimaatdoelstellingen
Managing Director Stef Heylen blikt vooruit: “Dankzij een combinatie van het warmtenet en binnenkort het gebruik van aardwarmte kan Janssen jaarlijks 15.900 ton CO2 besparen. Hiermee werken we volop mee aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen van Johnson & Johnson. Onze gezamenlijke CO2-uitstoot moet tegen 2020 met 20% dalen ten opzichte van de uitstoot in 2010. Tegen 2050 is een reductie van 80% de doelstelling. Daarenboven moet de gebruikte elektriciteit tegen 2020 voor 35% afkomstig zijn van duurzame of hernieuwbare bronnen. Tegen 2050 moeten alle gebouwen voorzien worden van 100% hernieuwbare energie.” De werkzaamheden van fase 1 zijn in 2020 afgewerkt; daarna volgen nog verdere aanpassingen die ongeveer 15 jaar in beslag zullen nemen.