Skip to main content

Search

Snelle duurzaamheidsanalyse verkleint ecologische voetafdruk

Snelle duurzaamheidsanalyse verkleint ecologische voetafdruk

Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn erin geslaagd de duurzaamheidsanalyse van de productie van geneesmiddelen te verkorten van zes maanden tot één druk op de knop. Deze nieuwe methode stelt Janssen in staat om veel sneller de duurzaamheid van zijn productieprocessen te bepalen. Op die manier kan Janssen zijn productieprocessen optimaliseren en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) krijgen onderzoekers een beeld van de weg die een geneesmiddel aflegt, van de ruwe grondstof tot en met de verwerking van de afvalproducten na de gebruiksfase. Aan de hand daarvan doen de onderzoekers suggesties om het productieproces te verbeteren.

Van 6 maanden naar 1 druk op knop

De onderzoekers van de vakgroep Duurzame Organische Chemie en Technologie aan de Universiteit Gent zijn erin geslaagd de methode voor duurzaamheidsanalyses te optimaliseren. Ze ontwikkelden in samenwerking met Janssen een model dat gebaseerd is op 2800 basisoperaties die nodig zijn bij het produceren van actieve farmaceutische ingrediënten. Door een diepgaande analyse van de gegevens bleek dat de milieu-impact kon worden voorspeld op basis van een beperkt aantal sleutelparameters.

Janssen is het eerste bedrijf uit de farmasector om zulke hoeveelheid gegevens te verzamelen en tot zo’n model te komen. We zijn begonnen met een model dat is afgestemd op de chemische productie in Geel en momenteel bekijken we of we een gelijkaardig model kunnen opzetten voor de farmaceutische productie en distributie in Beerse. Zo trachten we het duurzaamheidsprofiel van de hele supply chain tot bij de klant in kaart te brengen en te kijken waar we nog beter kunnen doen. Op die manier streeft Janssen naar een wereld waarin een kwaliteitsvolle gezondheidszorg hand in hand gaat met een beter leefmilieu, twee aspecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.